La data de 02 octombrie 2017, I.G.P.R. a lansat cea de-a II-a ediţie din acest an a manifestării “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” , Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa derulând activităţi specifice acestei săptămâni. Astfel, s-au organizat activităţi informativ-preventive, atât în spaţiul public cât şi în unităţile de învăţământ din cadrul I.S.J. Constanţa pentru diseminarea mesajelor către un număr cât mai mare de beneficiari. Obiectivul acestor acţiuni a fost de sensibilizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, în concordanţă cu lansarea evenimentului la nivel naţional, de către I.G.P.R. a dat startul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, la Şcoala Gimnazială numărul 8 din municipiul Constanţa, unde poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţiştii de Proximitate , au desfăşurat activităţi specifice cu elevii din învăţământul primar.
Activităţile au fost desfăşurate în mod interactiv şi au constat în prezentarea unor materiale informative pe tema propusă.
Întrucât influenţa anturajului şi comunicarea deficitară cu membrii familiei duc cu uşurinţă la un comportament atipic, perturbând dezvoltarea minorilor, poliţiştii le-au recomandat acestora să nu întârzie mult după terminarea cursurilor şcolare, să nu accepte invitaţia de a se urca în autovehiculele unor persoane necunoscute, să nu primească daruri de la astfel de persoane şi să nu dea relaţii despre programul de lucru al părinţilor, să nu se joace în locuri virane sau neluminate și să evite grupurile cu un comportament suspect.
În cea de-a doua zi din „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J.Constanţa în colaborare cu B.C.C.O. Constanța şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, A.N.I.T.P., au derulat activități specifice pentru prevenirea victimizării minorilor în mediul on-line și prevenirea traficului şi consumului de droguri şi alte substanţe interzise la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa. Acţiuni similare s-au desfăşurat în toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului întrucât criminalitatea informatică este compusă din fapte penale care sunt comise online, prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice şi sistemele informatice.
O problemă în abordarea tinerilor cu privire la siguranţa în mediul virtual
este aceea a lipsei de experienţă, coroborată cu gradul foarte redus de conştientizare a pericolelor ce-i pot ameninţa în mediul online. Sintagma „mie nu mi se poate întâmpla” este foarte prezentă în modul lor de a gândi şi acţiona.
Printre recomandările adresate minorilor pe această temă, de către oamenii legii putem menţiona:
- Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii
personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care înveţi; dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate;
- Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le
comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise;
- Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le cunoaşteţi
în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice. Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet;
- Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi,
profesori sau prieteni apropiaţi.
Cea de-a treia zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii a continuat cu activităţi de prevenire în domeniul prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului-furturi personale, din locuințe și înșelăciuni, în cadrul comunităţii, alternând cu activităţi preventive în rândul persoanelor vârstnice.
Astfel, poliţiştii B.A.P.C. împreună cu poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa au derulat activităţi informativ-preventive în cadrul asociaţiilor de proprietari poliţiştii discutând şi oferind sfaturi de prevenire a victimizării cetăţenilor, acordând atenţie deosebită şi persoanelor în vârstă, care pot deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune şi a furturilor, în special a furturilor din locuinţe, din poşete şi din buzunare, din cauza comportamentului şi a neglijenţei.
De asemenea poliţiştii au informat cetăţenii că o parte importantă a furturilor din locuinţe pot fi favorizate de lipsa de precauţie şi a neluării celor mai elementare măsuri de siguranţă. Astfel, un geam deschis, o uşă neasigurată sau lipsa unui sistem de alarmă pot fi observate foarte uşor şi pot favoriza producerea unor fapte de natură penală.
Totodată, poliţiştii împreună cu reprezentanţii Ligii Pensionarilor au oferit sfaturi şi recomandări persoanelor de vârsta a III-a pentru a evita capcanele întinse de infractori prin metoda accidentul care îi fac pe oameni să creadă că unor persoane apropiate li s-a întâmplat ceva grav prin prezentarea unei false stări de urgenţă. Astfel,cetăţenii au fost sfătuiţi să verifice dacă situaţia de urgenţă este reală, să nu efectueze nici un transfer bancar sau să înmâneze bani unor persoane necunoscute, să apeleze la numărul de urgenţă 112.
Ziua de joi 05 octombrie a fost dedicată prevenirii violenţei în familie, ocazie cu care poliţiştii B.A.P.C. împreună cu lucrătorii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa şi reprezentanţii Primăriei Municipiului Constanţa – DGASPC, s-au focusat pe prevenirea tâlhăriilor şi a violenţei în mediul familial în special la categoriile de persoane defavorizate. Oamenii legii au purtat discuții cu cetăţenii privind metodele de prevenire și ieșire dintr-o relație de tip abuziv. Activitatea s-a centrat în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devina din victimă agresor, făcându-și singure dreptate. O altă categorie de persoane avută în vedere a fost reprezentată de minorii din familiile defavorizate care de cele mai multe ori sunt nevoiţi să absenteze nemotivat sau chiar să abandoneze şcoala la cererea părinţilor care îi obligă să participe la muncile casnice. În cadrul activităţilor oamenii legii au abordat aspecte ca: prevenirea abandonului şcolar, prevenriea absenteismului, prevenirea violenţei în şcoli, promovarea drepturilor copilului şi egalităţii de şanse.
Ultima zi a săptămânii a fost dedicată siguranţei rutiere unde polițiștii B.A.P.C., în colaborare cu poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier, reprezentanţii Poliţiei Locale, Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră PsihoTrafiq şi Universitatea Ovidius Constanţa prin Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Specializarea Poliţie Locală au desfăşurat activităţi de siguranţă rutieră la Şcolile gimnaziale din Constanţa. Elevii au fost instruiți de polițiști despre importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație care reprezintă un factor determinant în reducerea numărului de accidente rutiere.
În acest sens, oamenii legii au efectuat instruirea patrulelor școlare de circulație, după care, împreună cu profesorul coordonator, polițiștii s-au deplasat la trecerea de pietoni din imediata apropiere a școlii unde au participat direct la desfășurarea activităților practice ale patrulei, pentru siguranța membrilor acestora, corectitudinea modului lor de acțiune și respectarea normelor rutiere de către participanții la trafic.
În ceea ce privește feed-back-ul primit din partea beneficiarilor campaniei, menționăm faptul că aceștia au manifestat receptivitate față de informațiile furnizate, considerând oportune și benefice activitățile la care au participat.
În privința impactului media, articolele de presă au preluat într-un mod pozitiv informațiile cu privire la activitățile desfășurate, contribuind cu succes la diseminarea recomadărilor polițiștilor referitoare la măsuri minime de protecție pe care fiecare cetățean trebuie să le adopte astfel încât să nu devină victime ale infractorilor.