Susţinerea testului de cunoaştere a regulilor de circulaţie

 

Conform art. 106 din OUG 195/2002 Republicată, până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:

a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art. 91 din Codul penal;

c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. (La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului pe raza căruia a fost săvârşită fapta, dar nu mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.)

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lit. a) şi b), sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie se susţine la sediul Serviciului Rutier Constanta, Bdul I.C. Bratianu nr.246, conform urmatorului program: Luni intre orele 10.00-11.00, Miercuri intre orele 10.00-11.00, Vineri intre orele 10.00-11.00.

In situatia in care numarul de persoane care se prezinta in vederea inscrierii pentru sustinerea testului de cunoastere a regulilor de circulatie, este mai mare decat 18, se va suplimenta cu o noua serie in cursul zilelor de luni, miercuri, vineri incepand cu ora 11.00.

Pentru programarea sustinerii testului de cunoastere a regulilor de circulatie, persoanele interesate trebuie sa se prezinte la sediul Serviciului Rutier, la ghiseul Relaţii cu Publicul.

Conducătorii auto se vor prezenta pentru susţinerea examenului cu 30 minute înainte de începere, având asupra lor cartea de identitate şi dovada de reţinere a permisului de conducere în original.

Examenul de cunoaştere a regulilor de circulaţie poate fi susţinut doar de conducătorii auto cărora le-a expirat perioada de valabilitate a dovezii înlocuitoare.

Serviciul Rutier Constanţa nu percepe taxă pentru susţinerea examenului.

Informatii suplimentare se pot solicita la sediul Serviciului Rutier situat in I.C. Bratianu nr.246, intrare Relatii cu publicul.