În perioada 21-25.05.2018, polițiștii constănțeni au desfășurat activități specifice de prevenire, subscrise ”Săptămânii prevenirii criminalității” – ediția I 2018.
Scopul acestui eveniment l-a reprezentat diseminarea către publicul larg a unei game cât mai ample de teme preventive, transmise prin metode și mijloace de comunicare moderne, interactive, adaptate la caracteristicile grupurilor țintă vizate.
Obiectivele urmărite au fost sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție și prezentarea consecințelor ce decurg de aici.
În prima zi a evenimentului, zi dedicată prevenirii delincvenței juvenile, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității. împreună cu reprezentanți ai A.N.I.T.P., D.J.S.T., I.S.J., Asociația V.I.S. au lansat „Săptămâna Prevenirii Criminalității„ ediția I și Proiectul de prevenire a violenței domestice și a traficului de persoane intitulat ” Refuz să devin o victimă„.
Proiectul ”Refuz să degvin o victimă” are drept scop prevenirea și combaterea traficului de persoane, în toate formele sale de exploatare, și a violenței intrafamiliale prin informarea, educarea și conștientizarea de către grupul țintă a fenomenului și a efectelor atitudinii pasive față de această problemă precum și sprijinirea victimelor colaterale sau directe ale formelor de trafic de persoane și violență în familie.
Totodată, polițiștii constănțeni au desfășurat 53 activități informative cu grupuri țintă, ocazie cu care s-au adresat unui număr de 1958 benefiaci și au abordat teme precum considerații generale despre infracțiuni sau răspunderea contravențională și penală a minorilor.
În cea de a doua zi dedicată prevenirii victimizării minorilor, polițiștii constănțeni au desfășurat 55 activități în unitățile școlare, ocazie cu care au prezentat celor 2951 beneficiari teme precum:
- criminalitatea informatică;
- bullying și cyberbullying
- abuzuri sexuale;
- trafic de persoane;
- consum de substanțe interzise etc.
În cea de a treia zi a ”Săptămânii Prevenirii Criminalității”, zi dedicată prevenirii infracțiunilor comise contra patrimoniului, polițiștii din cadrul structurii de prevenire și-au îndreptat atenția către persoanele de vârsta a III a.
Sub egida ”Acum e rândul nostru să vă protejăm”, polițiștii s-au întâlnit cu membrii ”Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice” din Constanța, cu care au purtat o discuție interactivă pe tema prevenirii înșelăciunilor comise prin metoda ”Accidentul”.
Astfel, polițiștii le-au explicat celor prezenți cum se pot păzi de escrocii care, sub pretextul că o rudă a fost implicată într-un accident rutier, se dau drept procurori, avocați, doctori sau prieteni apropiați și solicită diverse sume de bani.
Totodată, polițiștii au considerat oportun promovarea ideilor și sfaturilor necesare prevenirii furturilor din locuințe.
Pornind de la îndemnul ”Împreună pentru siguranța locuinței tale”, polițiștii i-au invitat la o discuție liberă și interactivă pe reprezentanții asociațiilor de proprietari/locatari de pe raza mun. Constanța. Invitații au avut ocazia sa adreseze polițiștilor participanți întrebări și să solicite soluții pentru diverse probleme cu care se confruntă, profitând și de faptul că în sală s-au aflat polițiști de diverse specializări
Astfel, în cadrul celor 78 activități preventive desfășurate cu diverse grupuri țintă, polițiștii constănțeni au promovat sfaturi și îndrumări la numar de 1230 beneficiari de pe raza județului Constanța.
Cea de a patra zi a ”Săptămânii Prevenirii Criminalității” dedicată prevenirii violenței în familie, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o amplă activitate preventivă la Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” din Cumpănma.
Astfel, în prezența a peste 100 de elevi și cadre didactice a unității școlare menționate, polițiștii, însoțiți de specialiști din cadrul A.N.I.T.P. Constanța și Organizația V.I.S. Constanța au prezentat Proiectul de Prevenire a violenței în familie și traficului de persoane ”Refuz să devin o victimă”.
În spiritul obiectivelor stabilite în proiect, aceștia le-au prezentat elevilor aspecte legate de formele de manifestare a violenței în familie, moduri de prevenire a comportamentelor violente în randul elevilor și a anturajului acestora, precum și implicații legale ale acțiunilor violente pe care le pot manifesta la un moment dat.
Totodată, polițiștii BAPC au participat la evenimentul de simulare a unui accident rutier la Campusul Facultății de Medicină organizat de CPECA , având drept scop prezentarea modului de intervenție la eveniment în cazul unui accident rutier grav soldat cu doua victime încarcerate. La eveniment au luat parte reprezentanții a 4 institutii publice locale (IPJ Constanța, I.J.J. Constanța, I.S.U. Dobrogea și ANA - CPECA), precum și aproximativ 200 studenți și cadre didactice ai Facultății de Medicină.
În această zi, la nivelul I.P.J. Constanța au fost desfășurate un număr de 47 activități preventive pe linia prevenirii violenței în familie, atât în mediul urban cât și rural, ocazie cu care au fost abordate teme precum:
- forme de manifestare ale violenței în familie;
- drepturile victimelor violenței în familie;
- prevenirea manifestaărilor agresive, atât în rândul minorilor, cât și al adulților;
- ordinul de protecție etc.
În ultima zi a ”Săptămânii prevenirii criminalității”, zi dedicată siguranței rutiere, polițiștii constănțeni și-au îndreptat atenția asupra participanților la trafic, elevilor școlilor de șoferi și elevilor unităților școlare. Astfel în cadrul celor 68 întâlniri cu grupuri țintă și acțiuni în locuri publice, , polițiștii au prezentat celor 1842 beneficari, reguli de conduită rutieră ce trebuie respectate pentru a nu cădea sub incidența legii.
Urmare a feed-back-ului pozitiv primit din partea beneficiarilor, astfel de acțiuni preventive nu vor înceta să fie pe lista noastră de priorități, mai ales că nimic nu e mai adevărat că ”Cel dintâi act al rațiunii împotriva răului este de a-l preveni” – Henri Lacordaire, Citate.