Campania s-a desfășurat la nivelul municipiului Constanța, în luna martie 2023 și a vizat creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la riscurile asociate violenței domestice.
Grupul țintă al campaniei a fost reprezentat de femei şi minori, constatându-se că, de obicei, abuzurile se îndreaptă asupra femeii, dar în această spirală a violenței sunt angrenați și copiii. Astfel, potenţialele victime ale violenţei intrafamiliale (în principal doamnele și domnișoarele) au fost informate cu privire la prevederile legale referitoare la formele de manifestare ale violenței domestice, drepturile victimelor, instituțiile cărora se pot adresa, precum și măsurile ce pot fi luate în cazul violenței domestice.
În acest context, polițiștii constănțeni au desfășurat o serie de activități specifice în spații publice intens circulate de pe raza municipiului Constanța (parcuri, piețe, zone aglomerate), întâlniri cu reprezentanți și angajate ale unor companii comerciale, precum și cu elevii ori cadrele didactice din unitățile de învățământ de pe raza municipiului Constanța, Activitățile au constat în sesiuni de informare, discuții libere și distribuire de materiale cu recomandări preventive și s-au bucurat de un feedback pozitiv, atât din partea beneficiarilor, cât și a mass-mediei.
Conform Legii nr. 217 privind prevenirea și combaterea violenței în familie, ”violența în familie reprezintă orice acțiune sau inacțiune intenționată, cu excepția acțiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârșită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferințe fizice, psihice, sexuale, emoționale ori psihologice, inclusiv amenințarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate."
În scopul reducerii riscului victimal, recomandările polițiștilor sunt următoarele:
- Bătaia nu este ruptă din rai, nu o accepta ca pe o normalitate, nu tu ești vinovat(ă) pentru comportamentul abuziv al agresorului!
- Schimbarea începe cu tine, cere ajutorul, sună la 112 când ești în pericol!
- Cere ajutorul institușiilor și organizațiilor care oferă cosiliere, sprijin, adăpost!
- Spune NU violenței în familie!
- Ia atitudine, spune nu violenței în familie!