04 Iunie 2024Sursa: IPJ CONSTANȚA

ATENȚIE LA FRAUDELE CU CRIPTOMONEDE!

În perioada martie – mai a.c., polițiștii Serviciului Siguranţă Școlară și Prevenirea Criminalității au desfășurat o serie de activități informativ – preventive în rândul tinerilor,  având ca scop siguranța online.

 

Acțiunile derulate se circumscriu campaniei de prevenire a criminalității informatice, derulate la nivel național de Poliția Română.

 

Principalele teme dezbătute în cadrul activităților desfășurate au fost siguranța pe rețelele sociale, metodele folosite de infractori pe internet, cu precădere fraudele informatice care au ca mod de operare investițiile online în acțiuni sau criptomonede.

 

Nu în ultimul rând, discuțiile au vizat măsurile de siguranță ce pot fi luate, în mediul online,  pentru a preveni astfel de infracțiuni.

 

Astfel, polițiștii vă recomandă:

 

- Nu furnizați  date cu caracter personal  celor care intră în contact cu dumneavoastră  prin e-mail, sms sau rețele sociale.

 

- Dacă ceva este prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei așa și este. Fiți precauți atunci când vi se prezintă o schemă de investiții și nu efectuați plăți în avans.

 

- Protejați-vă conturile de criptomonede.

 

- Nu utilizați magazine de aplicații neoficiale și folosiți software de la un furnizor cunoscut pe computerul și pe dispozitivele mobile.

 

- Nu accesați link-urile pe care le primiți de la persoane necunoscute.

 

- Fiți atent la dispozitivele dumneavoastră, pentru a evita minarea abuzivă de criptomonede.